Odchudzanie
-
Zapotrzebowanie na tłuszcze. Ile tłuszczów i jakich należy dziennie spożywać?
Tłuszcze są niezbędnym składnikiem diety, pełniącym wiele kluczowych funkcji w organizmie, od dostarczania energii po wspieranie wchłaniania witamin. W artykule… czytaj dalej
-
Zapotrzebowanie dzienne na węglowodany. Ile węglowodanów należy spożywać w ciągu dnia?
Węglowodany są podstawowym źródłem energii dla organizmu. Zrozumienie, ile węglowodanów powinniśmy spożywać dziennie, jest kluczowe dla utrzymania zdrowia i optymalnej… czytaj dalej
-
Co to jest NCGS? Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, na czym polega i jak się objawia?
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS) to stan, który w ostatnich latach zyskał na znaczeniu w medycynie i dietetyce. Pomimo braku… czytaj dalej
-
Produkty z wysoką zawartością glutenu. Czego unikać mając celiakie bądź NCGS? W czym jest najwięcej glutenu?
Celiakia oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS) to schorzenia, które wymagają ścisłej diety eliminującej gluten. Gluten to białko występujące w… czytaj dalej
-
Fakty i mity na temat diet bezglutenowych. Czy gluten jest szkodliwy? Kto powinien stosować dietę bezglutenową?
Diety bezglutenowe stały się niezwykle popularne w ostatnich latach, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także wśród tych,… czytaj dalej
-
Światowa Agencja Antydopingowa (WADA) – Kluczowy Gracz w Walce z Dopingu
Światowa Agencja Antydopingowa, znana jako WADA, jest niezależną organizacją międzynarodową powołaną do promowania, koordynowania i monitorowania działań antydopingowych na całym czytaj dalej
-
Czy warto pić mleko sojowe? Czy jest zdrowe? – Sprawdzamy badania naukowe na temat mleka sojowego
Mleko sojowe zyskuje coraz większą popularność jako alternatywa dla tradycyjnego mleka krowiego. Spożywane zarówno przez osoby z nietolerancją laktozy, jak… czytaj dalej
-
Fakty i mity na temat mleka. Czy mleko jest rzeczywiście zdrowe? Ile mleka powinno się wypijać dziennie?
Mleko od dawna stanowi ważny element naszej diety, dostarczając wielu cennych składników odżywczych, takich jak wapń, białko i witaminy. Jednak… czytaj dalej