DietaPrzepisy

PRZEPIS: pieczony łosoś z brązowym ryżem i duszonymi warzywami (szpinak, cukinia) [500kcal, 40g białka]

Pieczony łosoś z brązowym ryżem i duszonymi warzywami to zdrowy, zbilansowany posiłek idealny na kolację na diecie redukcyjnej. Danie dostarcza wysokiej jakości białka, zdrowych tłuszczów oraz węglowodanów złożonych, co wspiera proces odchudzania i utrzymanie energii.

>> Zobacz również: Ile kalorii powinien mieć obiad na redukcji?

SKŁADNIKI

  • 150g fileta z łososia
  • 50g brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mała cukinia, pokrojona w półplastry
  • 100g świeżego szpinaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z cytryny
  • Przyprawy (np. czosnek w proszku, papryka, zioła prowansalskie)

Sposób przygotowania. Krok po kroku

👉 Przygotowanie łososia

▸ Rozgrzej piekarnik do 200°C.

▸ Filet z łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

▸ Skrop łososia sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

▸ Umieść łososia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

▸ Piecz przez około 15-20 minut, aż łosoś będzie miękki i łatwo będzie się rozpadał na widelcu.

👉 Przygotowanie brązowego ryżu

▸ Brązowy ryż opłucz pod bieżącą wodą.

▸ W garnku zagotuj wodę (w proporcji 1 część ryżu na 2 części wody).

▸ Dodaj ryż do wrzącej wody, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 30-35 minut, aż ryż będzie miękki.

▸ Odcedź nadmiar wody, jeśli jest potrzebne.

👉 Przygotowanie duszonych warzyw

▸ Na dużej patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek.

▸ Dodaj pokrojoną cukinię i smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż zacznie mięknąć.

▸ Dodaj świeży szpinak i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż szpinak się zredukuje i będzie miękki.

▸ Dopraw solą i pieprzem do smaku.

👉 Łączenie składników

▸ Na talerzu ułóż porcję brązowego ryżu

▸ Na ryż połóż pieczonego łososia

▸ Obok ułóż duszone warzywa


Wartość odżywcza (około 500 kcal):

SkładnikIlość
Kalorie500 kcal
Białko40g
Tłuszcze20g
Węglowodany40g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *