Produkty z wysoką zawartością glutenu. Czego unikać mając celiakie bądź NCGS? W czym jest najwięcej glutenu?
Celiakia oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS) to schorzenia, które wymagają ścisłej diety eliminującej gluten. Gluten to białko występujące w wielu zbożach, które może powodować poważne problemy zdrowotne u osób z tymi schorzeniami.
W niniejszym artykule przedstawimy tabelę 70 produktów spożywczych, które zawierają wysokie ilości glutenu i powinny być unikane przez osoby na diecie bezglutenowej, niskoglutenowej, bądź cierpiące na celiakię.
Zawarte informacje pomogą w identyfikacji tych produktów oraz zrozumieniu, w czym jest najwięcej glutenu. W ten sposób osoby z nietolerancją glutenu będą mogły skutecznie zarządzać swoją dietą, unikając nieprzyjemnych i szkodliwych dla zdrowia reakcji.
>> Zobacz także: Czy unikanie glutenu pomaga w utracie wagi?
Tabela produktów z wysoką zawartością glutenu
Nr | Produkt | Zawartość glutenu (g/100g) |
---|---|---|
1 | Mąka pszenna | 8-14 |
2 | Makaron pszenny | 8-12 |
3 | Lasagna (makaron pszenny) | 8-12 |
4 | Kasza manna (semolina) | 8-12 |
5 | Bulgur | 8-12 |
6 | Kuskus | 8-12 |
7 | Mąka orkiszowa | 8-14 |
8 | Bagietki | 6-8 |
9 | Croissanty | 6-8 |
10 | Ciasta pszenne | 6-8 |
11 | Ciastka pszenne | 6-8 |
12 | Chleb pszenny | 6-8 |
13 | Bułki pszenne | 6-8 |
14 | Tosty pszenne | 6-8 |
15 | Pita pszenna | 6-8 |
16 | Tortilla pszenna | 6-8 |
17 | Naleśniki pszenne | 6-8 |
18 | Placki pszenne | 6-8 |
19 | Muffiny pszenne | 6-8 |
20 | Babeczki pszenne | 6-8 |
21 | Wafle pszenne | 6-8 |
22 | Biszkopty pszenne | 6-8 |
23 | Krakersy pszenne | 6-8 |
24 | Herbatniki pszenne | 6-8 |
25 | Pierniki | 6-8 |
26 | Piernik nadziewany | 6-8 |
27 | Pieczywo chrupkie pszenne | 6-8 |
28 | Pizza | 8-12 |
29 | Krakersy jęczmienne | 5-8 |
30 | Chleb jęczmienny | 5-8 |
31 | Bułki jęczmienne | 5-8 |
32 | Ciastka jęczmienne | 5-8 |
33 | Makaron jęczmienny | 5-8 |
34 | Piwo (z jęczmienia) | 4-7 |
35 | Piwo pszeniczne | 4-7 |
36 | Pumpernikiel | 4-6 |
37 | Chleb razowy | 4-6 |
38 | Bułki razowe | 4-6 |
39 | Mąka żytnia | 3-6 |
40 | Chleb żytni | 3-6 |
41 | Bułki żytnie | 3-6 |
42 | Ciastka żytnie | 3-6 |
43 | Krakersy żytnie | 3-6 |
44 | Wafle ryżowe z dodatkiem pszenicy | 2-4 |
45 | Wafle kukurydziane z dodatkiem pszenicy | 2-4 |
46 | Batoniki zbożowe | 2-4 |
47 | Batoniki energetyczne | 2-4 |
48 | Chrupki pszenne | 6-8 |
49 | Chipsy pszenne | 6-8 |
50 | Chleb pita | 6-8 |
51 | Tortilla chips pszenne | 6-8 |
52 | Pączki pszenne | 6-8 |
53 | Rogaliki pszenne | 6-8 |
54 | Eklerki pszenne | 6-8 |
55 | Piekarnicze produkty pszenne | 6-8 |
56 | Tartaletki pszenne | 6-8 |
57 | Placek pszenno-jabłkowy | 6-8 |
58 | Babka piaskowa pszenna | 6-8 |
59 | Suflet pszenno-czekoladowy | 6-8 |
60 | Pieczywo sezamowe pszenne | 6-8 |
61 | Pieczywo wieloziarniste | 6-8 |
62 | Pieczywo dyniowe | 6-8 |
63 | Pieczywo słonecznikowe | 6-8 |
64 | Pieczywo orkiszowe | 6-8 |
65 | Pieczywo żytnio-pszenne | 6-8 |
66 | Pieczywo pszenno-żytnie | 6-8 |
67 | Pieczywo pszenno-razowe | 6-8 |
68 | Tarta jabłkowa | 6-8 |
69 | Tarta cytrynowa | 6-8 |
70 | Granola z pszenicą | 3-5 |