DietaPrzepisy

Dieta 2200 kcal – Dzień szósty diety oraz przepisy

Dieta 2200 kcal to zbilansowany plan żywieniowy, idealny dla osób pragnących utrzymać zdrowy styl życia, kontrolować wagę oraz dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych. W artykule przedstawiamy szczegółowy plan szóstego dnia diety, który obejmuje różnorodne i smaczne posiłki, dostarczające energii na cały dzień. Znajdziesz tu również przepisy na dietetyczne dania, takie jak pasta z tuńczyka, gulasz z indyka oraz pyszna pasta z oliwkami i twarogiem. Dzięki precyzyjnie dobranym składnikom, dieta zapewnia odpowiednią ilość białka, węglowodanów i tłuszczów, a także bogactwo witamin i minerałów. Ten dzień diety jest przykładem, jak zrównoważone i zdrowe posiłki mogą być jednocześnie apetyczne i sycące, wspierając Twoje cele zdrowotne i dietetyczne

I ŚNIADANIE: OK. 450 KCAL
  • 2 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego (80g)
  • 2 cienkie plasterki pasztetu drobiowego pieczonego (60g)
  • Sałatka z 3 liści sałaty, 1 pomidora, 1 łyżki jogurtu naturalnego (200g)
  • Herbata bez cukru

Warzywa pokroić, polać jogurtem, posolić i wymieszać.

II ŚNIADANIE: OK. 300 KCAL
  • 1 mały jogurt naturalny (150g)
  • 1 kromka pieczywa żytniego pełnoziarnistego (40g)
  • Ogórek (35g)
  • Koperek (5g)
  • 1 średnie jabłko (180g)
  • Szklanka wody niegazowanej
OBIAD: OK. 700 KCAL
  • Zupa kalafiorowa gotowana na piersi z kurczaka z 2 szklanki
  • Dietetyczny gulasz z indyka – danie (300g)
  • 2 ziemniaki (190g)
  • porcja surówki z kapusty białej (200g)
  • Szklanka wody niegazowanej

Przepis na dietetyczny gulasz z indyka

Składniki:

  • 250 ml wody
  • Filet z indyka (150g)
  • 1/2 cukinii (250g)
  • 1/2 marchewki (70g)
  • 1/2 pietruszki (40g)
  • 1/2 papryki czerwonej (100g)
  • 2 łyżki otrębów owsianych (15g)
  • Pieprz, sól
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka żelaza angielskiego

Przygotowanie:

Pokrój mięso indyka w kostkę i przełóż do miski. Posiekaj cebulę, czosnek oraz czerwoną paprykę. Dodaj do mięsa. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso z dodatkami. Podlej wodą i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj resztę składników, przyprawy i gotuj przez 10 minut, mieszając co jakiś czas.

PODWIECZOREK: OK. 300 KCAL

  • Kefir (200g)
  • 1 kromka pieczywa żytniego (40g)
  • Jajko sadzone smażone na 1 łyżeczce oleju (60g)
  • Ogórek (30g)
  • Pomidor (200g)
  • Szklanka wody niegazowanej

KOLACJA: OK. 450 KCAL

  • 2 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego (80g)
  • Pasta z oliwkami i twarogiem (250g)
  • Herbata bez cukru

Przepis na pastę z oliwkami i twarogiem

Składniki:

  • Twaróg chudy (160g)
  • 5 zielonych oliwek (40g)
  • 1/2 małej cebuli (20g)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (20g)
  • Sól, pieprz, ostra i słodka czerwona papryka

Przygotowanie:

Posiekaj cebulę, oliwki i czosnek. Wymieszaj z twarogiem i jogurtem. Dopraw solą, pieprzem oraz papryką według własnego uznania. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie rozsmaruj pastę na pieczywie.

>>czytaj także: Dieta 2200 kcal – Dzień piąty diety oraz przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *