Dieta 2200 kcal – Dzień czwarty diety oraz przepisy
Dzień czwarty diety to kontynuacja zdrowych nawyków żywieniowych z naciskiem na zróżnicowane i odżywcze posiłki. W menu znajdziesz bogate w białko śniadania, lekkie przekąski oraz smaczną sałatkę grecką na kolację, co pomoże utrzymać energię przez cały dzień.
I ŚNIADANIE: OK. 450 KCAL
- 2 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego (80g)
- 1 łyżeczka margaryny miękkiej (5g)
- 1 jajko na twardo (60g)
- 3 plasterki szynki wieprzowej (40g)
- 1 mandarynka (56g)
- herbata bez cukru
- szklanka wody niegazowanej
II ŚNIADANIE: OK. 300 KCAL
- maślanka 1/2 szklanki (200g)
- 1 kromka pieczywa żytniego pełnoziarnistego (40g) chudy twaróg do posmarowania pieczywa 1 łyżeczka (12g)
- polędwica drobiowa z plasterki (30g)
- 1 kiwi (75g)
OBIAD: OK. 700 KCAL
- rosoł ugotowany na piersi z kurczaka z 2 szklanki (400ml)
- makaron razowy 1/2 szklanki po ugotowaniu (70g)
- pieczone udko z kurczaka (150g)
- 3 średnie ziemniaki (230g)
- surówka z kapusty, marchwi i jabłka (200g)
- mandarynka (65g)
- szklanka wody niegazowanej
PODWIECZOREK: OK. 300 KCAL
- 1 kromka pieczywa razowego (40g)
- pasta twarogowa (57g)
- herbata bez cukru
Przepis na pastę twarogową
Składniki: 1/8 kostki chudego twarogu (120g), 1/3 łyżeczki jogurtu naturalnego (5g), 1/2 ząbka czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.
Wszystko razem dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
KOLACJA: OK. 450 KCAL
- 2 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego (80g)
- jajecznica z 2 jajek i 1 białka smażona bez tłuszczu (120g)
- 2 pomidory (360g)
- natka pietruszki do posypania jajecznicy (3g)
- herbata bez cukru