Dieta

Dieta 1800 kcal – Dzień trzeci diety oraz przepisy

Po dwóch dniach pełnych zdrowych i smacznych posiłków, czas na kolejne kulinarne przygody. Dziś kontynuujemy naszą podróż w kierunku zdrowego odżywiania, oferując Ci różnorodne przepisy, które nie tylko urozmaicą Twoje menu, ale także pomogą Ci utrzymać kaloryczny balans i energię przez cały dzień.

I ŚNIADANIE: OK. 400 KCAL

  • 3 łyżki płatków owsianych (22g)
  • szklanka mleka 0,5% (200 ml)
  • 1 kromka pieczywa razowego pełnoziarnistego (40g)
  • plaster polędwicy sopockiej (15g)
  • pomidor na kanapkę (170g)
  • herbata bez cukru

II ŚNIADANIE: OK. 260 KCAL

  • 1 kromka pieczywa razowego pełnoziarnistego (40g)
  • margaryna ½ łyżeczki (5g)
  • 1 plaster szynki drobiowej (15g)
  • sałata liść (5g)
  • 1 pomidor (100g)
  • 1 duże jabłko (180g)
  • szklanka wody niegazowanej

OBIAD: OK. 540 KCAL

  • zupa pomidorowa gotowana na piersi z kurczaka, zabielana jogurtem (200 ml)
  • pulpet gotowane z ryby (200g)
  • ryż brązowy ¾ szklanki po ugotowaniu (110g)
  • surówka z białej kapusty (150g)
  • szklanka wody niegazowanej

>>czytaj także: Czy kaloria jest zawsze równa kalorii? Co warto wiedzieć?

Przepis na pulpety z ryby

Składniki:

  • 200g filet z ryby mrożonej (200g)
  • 50g włoszczyzna mrożona (50g)
  • mleko 1 łyżka (10g)
  • bułka tarta (5g)
  • 1 jajko (50g)
  • sól
  • pieprz
  • mąka ziemniaczana (5g)
  • 1 łyżka oleju do posypania

Przygotowanie:

Warzywa ugotować i wywar. Rozmrożone filety zamielić z bułką namoczoną i odciśniętą, dodać jajko, posolić, doprawić pieprzem, tarta bułkę i formować pulpety, włożyć do gorącej wody i gotować 20 min.

PODWIECZOREK: OK 200 KCAL

  • jogurt naturalny mały (150g)
  • 1/2 łyżeczki miodu (6g)
  • 2 orzechy włoskie (8g)
  • otręby gryczane 1 łyżka (8g)

KOLACJA: OK 400 KCAL

  • 2 kromki pieczywa razowego pełnoziarnistego (80g)
  • margaryna 2 łyżeczki płaskie (10g)
  • 4 plastry polędwicy drobiowej (60g)
  • 2 liście sałaty (10g)
  • 1 ogórek kiszony (60g)
  • herbata bez cukru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *