Dieta 1500 kcal – Dzień trzeci diety oraz przepisy
Witaj w trzecim dniu swojej podróży z dietą 1500 kcal! Jeśli dotarłeś do tego etapu, oznacza to, że z sukcesem rozpocząłeś swoją przygodę z odżywianiem, które wspiera zdrowy styl życia i efektywną kontrolę masy ciała. Dzień trzeci to doskonała okazja, aby jeszcze bardziej zgłębić zasady tej diety i odkryć nowe, pyszne posiłki, które pomogą Ci utrzymać motywację i osiągnąć zamierzone cele.
Dieta 1500 kcal została zaprojektowana tak, aby dostarczać odpowiednią ilość energii i składników odżywczych, jednocześnie pomagając w osiągnięciu deficytu kalorycznego, który jest kluczowy w procesie odchudzania. W tym dniu skoncentrujemy się na posiłkach, które są nie tylko zdrowe, ale także smaczne i satysfakcjonujące, pomagając Ci w utrzymaniu uczucia pełności i energii przez cały dzień.
Dzień 3
I ŚNIADANIE: OK. 350 KCAL
- 3 łyżki otrębów owsianych (22g)
- 1 opakowanie małe jogurtu naturalnego (150g)
Otręby dodać do jogurtu, wymieszać.
- 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40g)
- Pół łyżeczki margaryny (5g)
- Plaster szynki drobiowej (15g)
- 1 pomidor
- Herbata bez cukru
PODWIECZOREK: OK. 150 KCAL
- 1 sałata 8 liści (40g)
- 1 pomidor (150g)
- Jajo na twardo (50g)
- Posiekany koperek (3g)
Sos: 1 łyżeczka oliwy rzepakowej, 1 łyżka wody, 1 łyżeczka soku z cytryn. Połączyć razem.
Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, pomidor pokroić w kostkę, jajo pokroić w kostkę. Sałatkę polać sosem.
- Szklanka wody niegazowanej
>>czytaj także: Dieta 1200 kcal – Dzień siódmy diety – przepisy
KOLACJA: OK. 350 KCAL
Kanapki z pastą z makreli:
- 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (80g)
- 1 łyżeczka margaryny roślinnej miękkiej (5g)
- Sałata z serka ziarnistego, sałaty, rzodkiewki i pomidora (180g)
- Herbata bez cukru
Przepis na pastę z makreli:
Składniki: wędzona makrela mała (120g), cebula czerwona ¼ sztuki (25g), chudy twaróg 1 plaster (35g), ogórek konserwowy 1 jajko (20g), sól, pieprz.
Makrelę dokładnie obrać z ości. Połączyć z drobno posiekaną cebulą, twarogiem i pokrojonym w kosteczkę jajkiem. Wszystko doprawić do smaku i wymieszać na pastę.
II ŚNIADANIE: OK. 250 KCAL
Kanapka:
- 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40g)
- 2 małe plasterki polędwicy sopockiej (25g)
- 1 pomidor (170g)
- 1 małe jabłko (150g)
- Szklanka wody niegazowanej
OBIAD: OK. 400 KCAL
- Kurczak w folii aluminiowej (150g)
- Ryż najlepiej brązowy ¾ szklanki po ugotowaniu (170g)
- Surówka z marchewki skropiona 1 łyżeczką oleju rzepakowego (100g)
- Szklanka wody niegazowanej
PODWIECZOREK: OK. 150 KCAL
Kanapka:
- 1 kromka pieczywa żytniego pełnoziarnistego (40g)
- 1 plaster chudej szynki drobiowej (20g)
- Papryka (40g)
- Herbata (250g)
- Szklanka wody niegazowanej
KOLACJA: OK. 350 KCAL
- 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (80g)
- 1 łyżeczka margaryny roślinnej miękkiej (5g)
- Sałatka z serka ziarnistego, sałaty, rzodkiewki i pomidora (180g)
- herbata bez cukru
>>czytaj także: Dieta 1500 kcal – Dzień pierwszy diety oraz przepisy