Dieta 1200 kcal – Dzień pierwszy diety – przepisy
Rozpoczynając dietę o kaloryczności 1200 kcal, warto skupić się na odpowiednim zbilansowaniu posiłków, które dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie utrzymując niską wartość kaloryczną. Dzień 1 diety to zestawienie prostych, ale wartościowych posiłków, które są łatwe do przygotowania i przyjemne dla podniebienia. Posiłki te zawierają produkty bogate w białko, błonnik oraz witaminy, co pomoże Ci poczuć się sytym i pełnym energii przez cały dzień.
I ŚNIADANIE: OK. 250 KCAL
- 1 ½ kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (60g)
- pasta z twarogu chudego – 2 łyżki czubate (50g)
- 1 małe jabłko (75g)
- herbata bez cukru
Przepis na pastę z twarogu chudego
Składniki:
- twaróg chudy (60g)
- 1 ogórek (35g)
- szczypiorek drobno pokrojony (15g)
- cebula (10g)
- 1 płaska łyżka (25g) jogurtu naturalnego 2%
- 1 ząbek czosnku, natka pietruszki, ½ papryki, pieprz, szczypta soli
Przygotowanie:
Warzywa pokroić, ser rozmieść widelcem. Składniki połączyć i wymieszać. Na koniec dodać jogurt. Przyprawić.
II ŚNIADANIE: OK. 180 KCAL
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego niskotłuszczowego (150g)
- 1 jabłko średnie (180g)
- szklanka wody niegazowanej
OBIAD: OK. 400 KCAL
- pierś z kurczaka grillowana na 1 łyżce oleju rzepakowego (150g)
- surówka z buraczków (100g)
- kasza gryczana – ½ szklanki po ugotowaniu (110g)
- 1 mandarynka (165g)
- szklanka wody niegazowanej
Przepis na surówkę z buraczka
Składniki:
- 1 burak (60g)
- 1 małe jabłko (40g)
- 1 łyżeczka chrzanu (40g)
- jogurt naturalny 1 ½ łyżka (25g)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraka gotujemy, po ostudzeniu obieramy i ścieramy na tarce. Mieszamy wszystko razem. Wlewamy jogurt i chrzan. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
PODWIECZOREK: OK. 120 KCAL
- 2 herbatniki małe (10g)
- jogurt naturalny (100g)
- szklanka wody niegazowanej
KOLACJA: OK. 250 KCAL
- sałatka ryżowa z tuńczykiem (320g)
- herbata owocowa bez cukru
Przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem
Składniki:
- ryż 3 łyżki po ugotowaniu (45g)
- rzodkiew w sosie własnym 3 łyżki (90g)
- ogórek konserwowy duży (60g)
- papryka czerwona (45g)
- kukurydza konserwowa łyżka (15g)
- drobna cebulka (15g)
- majonez light 1 łyżeczka (10g)
Przygotowanie:
Ogórek, paprykę, cebulę pokroić, wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki. Dodać majonez. Wymieszać.
>>czytaj także: Dieta 1200 kcal – Dzień drugi diety – przepisy