Dieta

Dieta 1200 kcal – Dzień drugi diety – przepisy

Nasz plan na dzień obejmuje zróżnicowane dania, które są nie tylko niskokaloryczne, ale również pełne wartości odżywczych, aby dostarczyć Ci energii i satysfakcji przez cały dzień. Każdy posiłek został starannie skomponowany, by zapewnić optymalną ilość białka, błonnika i witamin, które wspierają zdrowie i dobre samopoczucie. Przekonaj się, jak łatwo i przyjemnie można jeść zdrowo i smacznie!

I ŚNIADANIE: OK. 250 KCAL

  • 1 ½ kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (60g)
  • pasta z wędzonej makreli 1 czubata łyżka (30g)
  • 100g twaróg na kanapkę (85g)
  • mandarynka (65g)
  • herbata bez cukru

Przepis na pastę z makreli

Składniki:

  • wędzona makrela ½ średniej sztuki (60g)
  • 1 jajko na twardo (45g)
  • ogórek konserwowy (40g)
  • cebula (10g)
  • sól
  • pieprz
  • majonez light 1 łyżeczka (10g)

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo – około 10 minut. Makrelę obieramy ze skórki, dodajemy cebulę i ogórek drobno posiekane. Dodajemy majonez. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

II ŚNIADANIE: OK. 180 KCAL

  • ser żółty twardogłowy ½ opakowania (100g)
  • jabłko (150g)
  • szklanka wody niegazowanej

OBIAD: OK. 400 KCAL

  • dorsz z brokułami
  • surówka coleslaw ½ szklanki po ugotowaniu (70g)
  • szklanka wody niegazowanej

Przepis na dorsza

Składniki:

  • Filet z dorsza (100g)
  • 1 pomidor (170g)
  • oliwa z oliwek (10g)
  • czosnek 1 ząbek (10g)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy do smaku (majeranek, zioła prowansalskie)

Przygotowanie:
Filety posypać solą, pieprzem i przyprawami. Na rozgrzanej patelni obsmażyć z obu stron na oliwie z oliwek, następnie wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika na 5-7 minut. Pomidora i czosnek dodać do ryby. wszystko położyć filety i polać je oliwą wymieszaną z mąką i papryką. Na wierzch położyć kilka pomidorów i posypać natką. Zapiekać 20-25 minut bez przykrycia.

Przepis na surówkę Coleslaw

Składniki: biała kapusta (100g), kilka gałązek koperku (5g), 1 łyżka oleju (10g), 1 łyżeczka musztardy (5g), sól, pieprz, papryka

Przygotowanie: Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować. Włożyć do miski, posypać solą, wymieszać, odstawić na kilka minut. Dodać pokrojony koperek, wymieszać z olejem, musztardą, solą, pieprzem i papryką.

PÓDOWIECZOREK: OK. 120 KCAL

  • 1 szklanka kefiru naturalnego (240g)
  • szklanka wody niegazowanej

KOLACJA: OK. 250 KCAL

  • 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40g)
  • pasta z tuńczyka (2 łyżki)
  • 1 pomidor (170g)
  • herbata bez cukru

Przepis na pastę z tuńczyka

Składniki: tuńczyk w sosie własnym 3 łyżki (90g), jogurt grecki (30g), ogórek konserwowy (30g), mała cebula (20g), sól, pieprz, szczypiorek

Przygotowanie: Tuńczyka połączyć z majonezem, śmietaną i pokrojonym w kostkę ogórkiem. Dodać drobno pokrojoną paprykę. Dopraw przyprawami do smaku.

>>czytaj także: Dieta 1200 kcal – Dzień pierwszy diety – przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *