Dieta 1200 kcal – Dzień drugi diety – przepisy
Nasz plan na dzień obejmuje zróżnicowane dania, które są nie tylko niskokaloryczne, ale również pełne wartości odżywczych, aby dostarczyć Ci energii i satysfakcji przez cały dzień. Każdy posiłek został starannie skomponowany, by zapewnić optymalną ilość białka, błonnika i witamin, które wspierają zdrowie i dobre samopoczucie. Przekonaj się, jak łatwo i przyjemnie można jeść zdrowo i smacznie!
I ŚNIADANIE: OK. 250 KCAL
- 1 ½ kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (60g)
- pasta z wędzonej makreli 1 czubata łyżka (30g)
- 100g twaróg na kanapkę (85g)
- mandarynka (65g)
- herbata bez cukru
Przepis na pastę z makreli
Składniki:
- wędzona makrela ½ średniej sztuki (60g)
- 1 jajko na twardo (45g)
- ogórek konserwowy (40g)
- cebula (10g)
- sól
- pieprz
- majonez light 1 łyżeczka (10g)
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo – około 10 minut. Makrelę obieramy ze skórki, dodajemy cebulę i ogórek drobno posiekane. Dodajemy majonez. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
II ŚNIADANIE: OK. 180 KCAL
- ser żółty twardogłowy ½ opakowania (100g)
- jabłko (150g)
- szklanka wody niegazowanej
OBIAD: OK. 400 KCAL
- dorsz z brokułami
- surówka coleslaw ½ szklanki po ugotowaniu (70g)
- szklanka wody niegazowanej
Przepis na dorsza
Składniki:
- Filet z dorsza (100g)
- 1 pomidor (170g)
- oliwa z oliwek (10g)
- czosnek 1 ząbek (10g)
- sól
- pieprz
- przyprawy do smaku (majeranek, zioła prowansalskie)
Przygotowanie:
Filety posypać solą, pieprzem i przyprawami. Na rozgrzanej patelni obsmażyć z obu stron na oliwie z oliwek, następnie wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika na 5-7 minut. Pomidora i czosnek dodać do ryby. wszystko położyć filety i polać je oliwą wymieszaną z mąką i papryką. Na wierzch położyć kilka pomidorów i posypać natką. Zapiekać 20-25 minut bez przykrycia.
Przepis na surówkę Coleslaw
Składniki: biała kapusta (100g), kilka gałązek koperku (5g), 1 łyżka oleju (10g), 1 łyżeczka musztardy (5g), sól, pieprz, papryka
Przygotowanie: Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować. Włożyć do miski, posypać solą, wymieszać, odstawić na kilka minut. Dodać pokrojony koperek, wymieszać z olejem, musztardą, solą, pieprzem i papryką.
PÓDOWIECZOREK: OK. 120 KCAL
- 1 szklanka kefiru naturalnego (240g)
- szklanka wody niegazowanej
KOLACJA: OK. 250 KCAL
- 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40g)
- pasta z tuńczyka (2 łyżki)
- 1 pomidor (170g)
- herbata bez cukru
Przepis na pastę z tuńczyka
Składniki: tuńczyk w sosie własnym 3 łyżki (90g), jogurt grecki (30g), ogórek konserwowy (30g), mała cebula (20g), sól, pieprz, szczypiorek
Przygotowanie: Tuńczyka połączyć z majonezem, śmietaną i pokrojonym w kostkę ogórkiem. Dodać drobno pokrojoną paprykę. Dopraw przyprawami do smaku.
>>czytaj także: Dieta 1200 kcal – Dzień pierwszy diety – przepisy