Dieta

Dieta 1800 kcal – Dzień drugi diety oraz przepisy

Rozpoczynając drugą część naszej diety 1800 kcal, z pewnością jesteś pełen determinacji i gotowy na kolejne kulinarne wyzwania. Dzień pierwszy mamy już za sobą, a przed nami nowe smaki i inspiracje, które pomogą Ci kontynuować zdrową drogę do lepszego samopoczucia i wymarzonej sylwetki. Dieta 1800 kcal to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zbilansować swoje posiłki, dostarczając organizmowi niezbędnych składników odżywczych przy jednoczesnym zachowaniu kalorycznego umiaru.

I ŚNIADANIE: OK. 400 KCAL

  • 2 kromki pieczywa razowego (100g)
  • margaryna roślinna miękka 2 płaskie łyżeczki (10g)
  • 1 plaster kiełbasy szynkowej plaster (20g)
  • pomidor (75g)
  • jabłko małe 1 sztuka (150g)
  • szklanka wody niegazowanej

Przepis na pastę twarogową

Składniki:

  • 4 łyżki kostki chudego twarogu (100g)
  • 1 jogurt naturalny mały (150g)
  • sól
  • pieprz
  • cebula mała drobno posiekana (30g)
  • pomidor (170g)
  • posiekana natka pietruszki (5g)

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w kostkę, ser rozgnieść i zmieszać z jogurtem. Składniki połączyć.

II ŚNIADANIE: OK. 260 KCAL

  • 1 kromka pieczywa razowego pełnoziarnistego (40g)
  • pół łyżki margaryny roślinnej miękkiej (5g)
  • 1 plasterek szynki drobiowej (15g)
  • pomidor na kanapkę (170g)
  • 1 małe jabłko (150g)
  • szklanka wody niegazowanej

>>czytaj także: Czy kaloria jest zawsze równa kalorii? Co warto wiedzieć?

OBIAD: OK. 540 KCAL

  • rosół (200 ml)
  • makaron najlepiej razowy 2 łyżki po ugotowaniu (45g)
  • filet z dorsza pieczony w folii z ziołami i 1 łyżeczką oliwy (150g)
  • ziemniaki 2 średnie sztuki (150g)
  • surówka z marchewki, jabłka z dodatkiem 1 łyżeczki oleju rzepakowego (150g)
  • szklanka wody niegazowanej

PODWIECZOREK: OK. 200 KCAL

  • 1 kromka pieczywa żytniego (40g)
  • sałatka z jajkiem, pomidorem i sałatą (275g)
  • szklanka wody niegazowanej

Przepis na sałatkę z jajkiem i pomidorem

Składniki:

  • pomidor średni (180g)
  • 1 jajko ugotowane na twardo (60g)
  • sałata liść ok. 4 sztuki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (20g)
  • koperek (4g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Pomidora pokroić w kostkę, jajko pokroić na mniejsze kawałki jako pokrojone w paski. Pokroić składniki i połączyć z sosem. Jogurt wymieszać z koperkiem i sokiem z cytryny. Wszystko razem wymieszać.

KOLACJA: OK. 400 KCAL

  • kromka pieczywa żytniego (40g)
  • sałatka jarzynowa (275g)
  • szklanka wody niegazowanej

Przepis na sałatkę jarzynową:

Ugotowane warzywa: ziemniak 1 mały (85g), marchew (45g), groszek zielony z puszki 1 łyżka (15g), ogórek kwaszony (60g), cebula 1/4 sztuki (25g), jajko na twardo (50g), sól

Sos: 1 łyżeczka majonezu light, 2 łyżeczki jogurtu, przyprawy. Ziemniaka, marchew, ogórka, cebulę i jajko pokroić w kosteczkę. Wrzucić do miseczki. Następnie dodać majonez i jogurt, można posolić. Wszystko razem wymieszać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *