Dieta 2200 kcal – Dzień trzeci diety oraz przepisy
Dzień trzeci diety składa się z zrównoważonych posiłków, które dostarczą Ci energii i niezbędnych składników odżywczych. Zaplanowane dania są smaczne i łatwe do przygotowania, a przepisy na dietetyczne klopsiki oraz sałatki pomogą utrzymać różnorodność w diecie.
I ŚNIADANIE: OK. 450 KCAL
- 2 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego (80g)
- 1 łyżeczka margaryny (5g)
- 2 plastry kiełbasy szynkowej (40g)
- 2 ogórki kiszone (120g)
- 2 liście sałaty (15g)
- pomidor (170g)
- jabłko średnie (180g)
- herbata bez cukru
II ŚNIADANIE: OK. 300 KCAL
- 1 kromka pieczywa żytniego pełnoziarnistego (40g)
- 1 jogurt naturalny mały (150g)
OBIAD: OK. 700 KCAL
- zupa pomidorowa bez śmietany z 2 szklankami (400ml) pół szklanki ugotowanego makaronu razowego (70g)
- dietetyczne klopsiki (200g) z gotowanymi ziemniakami (150g) surówka z marchwi (200g)
- 3 morele suszone (45g)
PODWIECZOREK: OK. 300 KCAL
- 1/4 kromki razowego pieczywa (20g)
- sałatka
- szklanka wody niegazowanej
Przepis na dietetyczne klopsiki
Składniki: mięso mielone z piersi kurczaka albo indyka (150g), 1 cebula (60g), bułka (60g), pół szklanki mleka i wody (200ml), 1 jajko, sól, pieprz, przyprawy.
Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osączyć, pokroić na kawałki, zemleć. Bułkę namoczyć w mleku z wodą, odcisnąć, zemleć. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni. Mięso, bułkę, cebulę, przyprawy wymieszać. Rozdrobnione mięso przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę, przyprawy i cebulę, wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Z masy formować małe klopsiki, obtoczyć je w mące lub w tartej bułce, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, zalać wodą, dusić pod przykryciem. Ułożyć na nie przygotowane klopsiki, gotować 15-20 minut.
>>czytaj także: Dieta 2200 kcal – Dzień pierwszy diety oraz przepisy
KOLACJA: OK. 450 KCAL
- 1 1/2 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego (80g)
- sałatka grecka (400g)
- herbata bez cukru
Przepis na sałatkę grecką
Składniki: 1/2 główki sałaty lub mixu sałat (80g), 4 oliwki czarne (10g), 1 pomidor (170g), 1 ogórek zielony (70g), 1/4 opakowania sera feta light (30g), 2 łyżeczki oleju rzepakowego, sok z cytryny, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Sałatę pokroić na kawałki. Pomidora i ogórka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do miski, dodać ser feta light. Następnie dodać sos i wymieszać.