Dieta

Dieta 1800 kcal – Dzień siódmy diety oraz przepisy

Witamy w siódmym dniu naszej diety 1800 kcal! Gratulujemy Ci dotarcia do końca tygodnia i wytrwałości w dążeniu do swoich celów zdrowotnych. Dziś przyszedł czas na podsumowanie pierwszego tygodnia i na przyjemność z odkrywania nowych, smakowitych przepisów, które zamykają nasz tygodniowy plan dietetyczny.

I ŚNIADANIE: OK. 400 KCAL

  • 2 ½ kromki pieczywa razowego (120g)
  • 3 plastry sera białego chudego (30g)
  • 1 plasterek (15g)
  • 1 pomidor (170g)
  • ogórek (35g)
  • koperek (5g)
  • 1 mandarynka (65g)
  • herbata bez cukru

II ŚNIADANIE: OK. 260 KCAL

  • 1 jogurt naturalny mały (150g)
  • 1 kromka pieczywa chudego (15g)
  • 1 plasterek (10g)
  • szynka drobiowa 1 plaster (20g)
  • 1 duże jabłko (150g)
  • szklanka wody niegazowanej

OBIAD: OK. 540 KCAL

  • zupa kalafiorowa (kalafior, mieszanka warzyw), z dodatkiem ziemniaków, płowa, zabielana jogurtem greckim (300g)
  • mięso gulaszowe (150g)
  • kasza gryczana 1 szklanka po ugotowaniu (140g)
  • surówka z pora, marchwi i jabłka (150g)
  • szklanka wody niegazowanej

Przepis na gulasz

Składniki: 150 g mięsa gulaszowego, pokrojonego w kostkę, 1 podduszonej cebuli, olej rzepakowy 1 łyżka (10g), szczypta pieprzu, szczypta soli

Mięso gulaszowe pokroić w kostkę i poddusić z cebulką na oleju, podlewając wodą. Dodać 1 marchew startą na tarce o grubych oczkach (150g) i poddusić. Pod koniec dodać resztę przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz).

>>czytaj także: Przepis na koktajl białkowy na zdrową cerę! Najlepszy koktajl dla kobiet z olejem z wiesiołka

PODWIECZOREK: OK. 200 KCAL

  • kefir (150g)
  • jajko sadzone smażone na 1 łyżeczce oleju (60g)
  • koperek (3g)
  • pomidor 2 plastry (140g)
  • szklanka wody niegazowanej

KOLACJA: OK. 400 KCAL

  • 1 kromka pieczywa razowego pełnoziarnistego (40g)
  • pasta śledziowa z natką pietruszki (240g)
  • herbata bez cukru

Przepis na pastę śledziową

Składniki: 1 filet matjasa 1 sztuka (100g), 1 ogórek kiszony (60g), 1 jajko na twardo (50g), trzosk cebuli (20g), posiekana natka pietruszki (5g), musztarda 1 łyżka (5g)

Śledzia, jajko i ogórek, cebulę pokroić na kawałki. Dodać musztardę i natkę pietruszki. Posolić. Wszystko wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *