Dieta

Dieta 1800 kcal – Dzień szósty diety oraz przepisy

Witamy w szóstym dniu naszej diety 1800 kcal! Już prawie tydzień minął od rozpoczęcia tej zdrowej podróży, a Ty z pewnością zaczynasz dostrzegać pierwsze efekty swoich starań. Dzisiejszy dzień to doskonała okazja, aby wprowadzić jeszcze więcej różnorodności do Twojego menu. Przygotowaliśmy dla Ciebie nowe, inspirujące przepisy, które będą smakowitym dodatkiem do Twojej diety i pomogą Ci kontynuować zdrowe nawyki.

ŚNIADANIE: OK. 400 KCAL

  • płatki owsiane 3 płaskie łyżki (30g)
  • mleko, 0.5% 1 szklanka (200g)
  • 3 orzechy włoskie pokruszone (12g)

II ŚNIADANIE: OK. 260 KCAL

  • 1 kromka pieczywa razowego pełnoziarnistego (40g)
  • 1 plaster wędliny chudej drobiowej (20g)
  • sałata liść (5g)
  • ogórek (170g)
  • ogórki konserwowe (20g)
  • papryka pasek (10g)
  • 1 małe jabłko (75g)
  • szklanka wody niegazowanej

OBIAD: OK. 540 KCAL

  • krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami (talerz 250g)
  • duszone z sosem jogurtowo-koperkowym (200g)
  • ryż brązowy ¾ szklanki po ugotowaniu (100g)
  • surówka z białej kapusty (150g)
  • szklanka wody niegazowanej

Przepis na dorsza

Składniki: 1 filet z dorsza (100g), sok z cytryny 1 łyżka, ząbek czosnku, olej rzepakowy 1 łyżka (10g), jogurt naturalny 2 łyżki, posiekany koper (5g), szczypta soli, pieprzu, otarta skórka z cytryny

Sposób przygotowania: Dorsza umyj, osusz, posól, oprósz pieprzem, natrzyj czosnkiem, skrop sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu z garnka rozgrzej olej, włóż filet, smaż ok. 2 min z każdej strony. Następnie podlej pozostałym sokiem z cytryny. Jogurt wymieszaj z koperkiem, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Rybę przełóż na talerz i polej sosem.

PODWIECZOREK: OK. 200 KCAL

  • 1 orzech włoski (4g)
  • szklanka wody niegazowanej

Kanapka:

  • 1 kromka razowego pieczywa (40g)
  • plaster łososia wędzonego (30g)

oliwka zielona pokrojona położona na kanapkę (5g) koperek (5g) ogórek (35g)

KOLACJA: OK. 400 KCAL

  • Sałatka z soczewicy i warzywami porcja (330g)
  • herbata owocowa bez cukru

Sałatka z soczewicy z warzywami Składniki: 2 szklanki soczewicy (180g), 1 duży pomidor (170g), 1 papryka (100g), 2 ogórki świeże (320g), 1 cebula mała (60g), 1 łyżka natki pietruszki (5g)

Sos: 1 łyżka oleju, 1 łyżka musztardy, szczypta soli, 1 łyżka soku z cytryny

Soczewicę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do ostudzonej soczewicy. Dodajemy do tego wszystkie składniki na sos, mieszamy i polewamy sosem. Dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *