Dieta 1800 kcal – Dzień drugi diety oraz przepisy
Rozpoczynając drugą część naszej diety 1800 kcal, z pewnością jesteś pełen determinacji i gotowy na kolejne kulinarne wyzwania. Dzień pierwszy mamy już za sobą, a przed nami nowe smaki i inspiracje, które pomogą Ci kontynuować zdrową drogę do lepszego samopoczucia i wymarzonej sylwetki. Dieta 1800 kcal to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zbilansować swoje posiłki, dostarczając organizmowi niezbędnych składników odżywczych przy jednoczesnym zachowaniu kalorycznego umiaru.
I ŚNIADANIE: OK. 400 KCAL
- 2 kromki pieczywa razowego (100g)
- margaryna roślinna miękka 2 płaskie łyżeczki (10g)
- 1 plaster kiełbasy szynkowej plaster (20g)
- pomidor (75g)
- jabłko małe 1 sztuka (150g)
- szklanka wody niegazowanej
Przepis na pastę twarogową
Składniki:
- 4 łyżki kostki chudego twarogu (100g)
- 1 jogurt naturalny mały (150g)
- sól
- pieprz
- cebula mała drobno posiekana (30g)
- pomidor (170g)
- posiekana natka pietruszki (5g)
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w kostkę, ser rozgnieść i zmieszać z jogurtem. Składniki połączyć.
II ŚNIADANIE: OK. 260 KCAL
- 1 kromka pieczywa razowego pełnoziarnistego (40g)
- pół łyżki margaryny roślinnej miękkiej (5g)
- 1 plasterek szynki drobiowej (15g)
- pomidor na kanapkę (170g)
- 1 małe jabłko (150g)
- szklanka wody niegazowanej
>>czytaj także: Czy kaloria jest zawsze równa kalorii? Co warto wiedzieć?
OBIAD: OK. 540 KCAL
- rosół (200 ml)
- makaron najlepiej razowy 2 łyżki po ugotowaniu (45g)
- filet z dorsza pieczony w folii z ziołami i 1 łyżeczką oliwy (150g)
- ziemniaki 2 średnie sztuki (150g)
- surówka z marchewki, jabłka z dodatkiem 1 łyżeczki oleju rzepakowego (150g)
- szklanka wody niegazowanej
PODWIECZOREK: OK. 200 KCAL
- 1 kromka pieczywa żytniego (40g)
- sałatka z jajkiem, pomidorem i sałatą (275g)
- szklanka wody niegazowanej
Przepis na sałatkę z jajkiem i pomidorem
Składniki:
- pomidor średni (180g)
- 1 jajko ugotowane na twardo (60g)
- sałata liść ok. 4 sztuki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (20g)
- koperek (4g)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Pomidora pokroić w kostkę, jajko pokroić na mniejsze kawałki jako pokrojone w paski. Pokroić składniki i połączyć z sosem. Jogurt wymieszać z koperkiem i sokiem z cytryny. Wszystko razem wymieszać.
KOLACJA: OK. 400 KCAL
- kromka pieczywa żytniego (40g)
- sałatka jarzynowa (275g)
- szklanka wody niegazowanej
Przepis na sałatkę jarzynową:
Ugotowane warzywa: ziemniak 1 mały (85g), marchew (45g), groszek zielony z puszki 1 łyżka (15g), ogórek kwaszony (60g), cebula 1/4 sztuki (25g), jajko na twardo (50g), sól
Sos: 1 łyżeczka majonezu light, 2 łyżeczki jogurtu, przyprawy. Ziemniaka, marchew, ogórka, cebulę i jajko pokroić w kosteczkę. Wrzucić do miseczki. Następnie dodać majonez i jogurt, można posolić. Wszystko razem wymieszać