Dieta

Dieta 1500 kcal – Dzień trzeci diety oraz przepisy

Witaj w trzecim dniu swojej podróży z dietą 1500 kcal! Jeśli dotarłeś do tego etapu, oznacza to, że z sukcesem rozpocząłeś swoją przygodę z odżywianiem, które wspiera zdrowy styl życia i efektywną kontrolę masy ciała. Dzień trzeci to doskonała okazja, aby jeszcze bardziej zgłębić zasady tej diety i odkryć nowe, pyszne posiłki, które pomogą Ci utrzymać motywację i osiągnąć zamierzone cele.

Dieta 1500 kcal została zaprojektowana tak, aby dostarczać odpowiednią ilość energii i składników odżywczych, jednocześnie pomagając w osiągnięciu deficytu kalorycznego, który jest kluczowy w procesie odchudzania. W tym dniu skoncentrujemy się na posiłkach, które są nie tylko zdrowe, ale także smaczne i satysfakcjonujące, pomagając Ci w utrzymaniu uczucia pełności i energii przez cały dzień.

Dzień 3

I ŚNIADANIE: OK. 350 KCAL

  • 3 łyżki otrębów owsianych (22g)
  • 1 opakowanie małe jogurtu naturalnego (150g)

Otręby dodać do jogurtu, wymieszać.

  • 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40g)
  • Pół łyżeczki margaryny (5g)
  • Plaster szynki drobiowej (15g)
  • 1 pomidor
  • Herbata bez cukru

PODWIECZOREK: OK. 150 KCAL

  • 1 sałata 8 liści (40g)
  • 1 pomidor (150g)
  • Jajo na twardo (50g)
  • Posiekany koperek (3g)

Sos: 1 łyżeczka oliwy rzepakowej, 1 łyżka wody, 1 łyżeczka soku z cytryn. Połączyć razem.

Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, pomidor pokroić w kostkę, jajo pokroić w kostkę. Sałatkę polać sosem.

  • Szklanka wody niegazowanej

>>czytaj także: Dieta 1200 kcal – Dzień siódmy diety – przepisy


KOLACJA: OK. 350 KCAL

Kanapki z pastą z makreli:

  • 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (80g)
  • 1 łyżeczka margaryny roślinnej miękkiej (5g)
  • Sałata z serka ziarnistego, sałaty, rzodkiewki i pomidora (180g)
  • Herbata bez cukru

Przepis na pastę z makreli:

Składniki: wędzona makrela mała (120g), cebula czerwona ¼ sztuki (25g), chudy twaróg 1 plaster (35g), ogórek konserwowy 1 jajko (20g), sól, pieprz.

Makrelę dokładnie obrać z ości. Połączyć z drobno posiekaną cebulą, twarogiem i pokrojonym w kosteczkę jajkiem. Wszystko doprawić do smaku i wymieszać na pastę.


II ŚNIADANIE: OK. 250 KCAL

Kanapka:

  • 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40g)
  • 2 małe plasterki polędwicy sopockiej (25g)
  • 1 pomidor (170g)
  • 1 małe jabłko (150g)
  • Szklanka wody niegazowanej

OBIAD: OK. 400 KCAL

  • Kurczak w folii aluminiowej (150g)
  • Ryż najlepiej brązowy ¾ szklanki po ugotowaniu (170g)
  • Surówka z marchewki skropiona 1 łyżeczką oleju rzepakowego (100g)
  • Szklanka wody niegazowanej

PODWIECZOREK: OK. 150 KCAL

Kanapka:

  • 1 kromka pieczywa żytniego pełnoziarnistego (40g)
  • 1 plaster chudej szynki drobiowej (20g)
  • Papryka (40g)
  • Herbata (250g)
  • Szklanka wody niegazowanej

KOLACJA: OK. 350 KCAL

  • 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (80g)
  • 1 łyżeczka margaryny roślinnej miękkiej (5g)
  • Sałatka z serka ziarnistego, sałaty, rzodkiewki i pomidora (180g)
  • herbata bez cukru

>>czytaj także: Dieta 1500 kcal – Dzień pierwszy diety oraz przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *