DietaPrzepisy

Dieta 1200 kcal – Dzień pierwszy diety – przepisy

Rozpoczynając dietę o kaloryczności 1200 kcal, warto skupić się na odpowiednim zbilansowaniu posiłków, które dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie utrzymując niską wartość kaloryczną. Dzień 1 diety to zestawienie prostych, ale wartościowych posiłków, które są łatwe do przygotowania i przyjemne dla podniebienia. Posiłki te zawierają produkty bogate w białko, błonnik oraz witaminy, co pomoże Ci poczuć się sytym i pełnym energii przez cały dzień.

I ŚNIADANIE: OK. 250 KCAL

  • 1 ½ kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (60g)
  • pasta z twarogu chudego – 2 łyżki czubate (50g)
  • 1 małe jabłko (75g)
  • herbata bez cukru

Przepis na pastę z twarogu chudego

Składniki:

  • twaróg chudy (60g)
  • 1 ogórek (35g)
  • szczypiorek drobno pokrojony (15g)
  • cebula (10g)
  • 1 płaska łyżka (25g) jogurtu naturalnego 2%
  • 1 ząbek czosnku, natka pietruszki, ½ papryki, pieprz, szczypta soli

Przygotowanie:
Warzywa pokroić, ser rozmieść widelcem. Składniki połączyć i wymieszać. Na koniec dodać jogurt. Przyprawić.

II ŚNIADANIE: OK. 180 KCAL

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego niskotłuszczowego (150g)
  • 1 jabłko średnie (180g)
  • szklanka wody niegazowanej

OBIAD: OK. 400 KCAL

  • pierś z kurczaka grillowana na 1 łyżce oleju rzepakowego (150g)
  • surówka z buraczków (100g)
  • kasza gryczana – ½ szklanki po ugotowaniu (110g)
  • 1 mandarynka (165g)
  • szklanka wody niegazowanej

Przepis na surówkę z buraczka

Składniki:

  • 1 burak (60g)
  • 1 małe jabłko (40g)
  • 1 łyżeczka chrzanu (40g)
  • jogurt naturalny 1 ½ łyżka (25g)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Buraka gotujemy, po ostudzeniu obieramy i ścieramy na tarce. Mieszamy wszystko razem. Wlewamy jogurt i chrzan. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PODWIECZOREK: OK. 120 KCAL

  • 2 herbatniki małe (10g)
  • jogurt naturalny (100g)
  • szklanka wody niegazowanej

KOLACJA: OK. 250 KCAL

  • sałatka ryżowa z tuńczykiem (320g)
  • herbata owocowa bez cukru

Przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem

Składniki:

  • ryż 3 łyżki po ugotowaniu (45g)
  • rzodkiew w sosie własnym 3 łyżki (90g)
  • ogórek konserwowy duży (60g)
  • papryka czerwona (45g)
  • kukurydza konserwowa łyżka (15g)
  • drobna cebulka (15g)
  • majonez light 1 łyżeczka (10g)

Przygotowanie:
Ogórek, paprykę, cebulę pokroić, wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki. Dodać majonez. Wymieszać.

>>czytaj także: Dieta 1200 kcal – Dzień drugi diety – przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *